February 2016

02
Февр.
2016
РИО

ВЕСТНИК „АЗ БУКИ“ започва публикуването на поредица от тестове, които включват учебно съдържание от V – VII клас

Тестовете са изработени от експерти в Центъра за контрол и оценяване на качеството на училищното образование – Министерство на образованието и науката.
Първият тест, който се публикува на страниците на вестник „Аз Буки“ (броя от 28 януари,  четвъртък) е по природни науки. В него е  включено учебно съдържание от V и VI клас.  Тестовите задачи могат да се използват за проверка на знанията на учениците в края на VI клас по предмета „Човекът и природата“. Верните отговори на въпросите в теста ще се публикуват в следващия брой на вестника на 4 февруари.
26
Февр.
2016
РИО

ПРЕСТИЖНА НАГРАДА ЗА ТВОРЧЕСКИ УСПЕХ

   Красимир Каргов, ученик от 6. б клас в СОУ „Св. Климент Охридски“ – Пещера, спечели ІІ място в Националния конкурс за детска авторска приказка „Ще ти разкажа приказка”. Това е петото издание на конкурса за деца на възраст от 9 до 15 години, организиран от Столична община. Тази година в него участваха над 800 автори от цялата страна. Творбите на наградените ще бъдат издадени в специална книга, а Красимир ще получи таблет за оригиналния хумористичен сюжет.
ПИЯНАТА  ПРОПАСТ
Красимир Каргов

25
Февр.
2016
РИО

„Умения на 21. век в образованието“

На 20.02.2016год., в Иновационния форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк, се проведе национална конференция „Уменията на 21. век в образованието“, организирана от фондация „Заедно час“. Специален гост – лектор на конференцията беше проф. Йоке Вуут, която е преподавател по Социални и поведенчески науки в Амстердамския университет.
25
Февр.
2016
РИО

"Аз Буки"- акценти в бр. 8

В новия брой четете:

Реформа:

Удължава се срокът за обсъждане на учебните планове

Това решение взе вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева след участието си в поредното обсъждане на учебните програми по български език и литература и по история за II, IV и VI клас. В него се включиха представители на академичните среди, експерти от Регионалния инспекторат София-град и София-област, социални партньори, учители по български език и литература и история и цивилизация. Резултатите от обсъжданията ще бъдат обобщени. Министър Кунева обмисля и втора среща в София. На нея ще бъдат поканени издатели и авторите на програмите.

23
Февр.
2016
РИО

В. „АЗ БУКИ“ продължава публикуването на примерни тестове, включващи учебно съдържание от V – VII клас.

Тестовите задачи  са изработени от експерти в Центъра за контрол и оценяване на качеството на училищното образование – МОН.

В новия брой на в. „АЗ БУКИ“ – бр. 8 от 25 февруари т.г., ще намерите примерен тест за външно оценяване по „Математика“ за VII клас – учебна 2015/2016 г. Тестът обхваща учебното съдържание, което се изучава до м. февруари, вкл.

В бр. 8 ще намерите и „ключ“ с верните отговори и критериите за оценяване на теста по „История и цивилизация“ за VII клас – учебна 2015/2016 г, публикуван в бр. 7 от 18 февруари.

17
Февр.
2016
РИО

Споделянето на добри педагогически практики – пълноценна форма за квалификация

На 12.02.2016 г. в СОУ „Свети Климент Охридски“ – град Пещера, в рамките на два учебни часа, учителят Валентин Стоянов представи пред учители от област Пазарджик положителна практика в урок по български език и литература в ХІІ клас на тема „Делникът и празникът в разказа „Последна радост“ на Йордан Йовков (създаване на интерпретативно съчинение).
17
Февр.
2016
РИО

В. „АЗ БУКИ“ продължава публикуването на примерни тестове, включващи учебно съдържание от V – VII клас

В новия брой на в. „АЗ БУКИ“ – бр. 7 от 18 февруари т.г., е примерният тест за външно оценяване по „История и цивилизация“ за VII клас – учебна 2015/2016 г. 

Тестовите задачи  са изработени от експерти в Центъра за контрол и оценяване на качеството на училищното образование – МОН.

В бр. 7 ще намерите и „ключ“ с верните отговори и критериите за оценяване на теста по „География и икономика“, публикуван в бр. 6 от 11 февруари.

11
Февр.
2016
РИО

В. „АЗ БУКИ“ публикува нов тест

В. „АЗ БУКИ“  публикува нов тест, включващ учебно съдържание от V – VII клас.

В новия брой на в. „АЗ БУКИ“ – бр. 6 от 11 февруари 2016 г., е публикуван примерен тест за външно оценяване по „География и икономика“ за VII клас – учебна 2015/2016 г. 

Тестовите задачи  са изработени от експерти в Центъра за контрол и оценяване на качеството на училищното образование – МОН.

В бр. 6 ще намерите и „ключ“ с верните отговори и критериите за оценяване на теста по „Български език и литература“, публикуван в бр. 5 от 4 февруари.

04
Февр.
2016
РИО

в. „АЗ БУКИ“ – бр. 5 от 4. февруари 2016 г.

В новия брой на в. „АЗ БУКИ“ – бр. 5 от 4. февруари 2016 г., публикуваме примерен тест за външно оценяване по Български език и литература за VII клас за учебната 2015/2016 г. 

Тестът е разработен от експерти в Центъра за контрол и оценяване на качеството на училищното образование – Министерство на образованието и науката.

В брой 5 на „Аз Буки“ ще намерите и „ключ“ с верните отговори и критериите за оценяване на теста „Човекът и природата“ за V и VI клас, публикуван в бр. 4 от 23 януари т.г.