March 2015

06
Март
2015
РИО

"Аз Буки"- акценти в бр. 10

В новия брой четете:
Училище:
Мит ли е, че момичетата не могат да смятат?
Организацията за икономическо сътрудничество и развитие съветва преподавателите да не допускат двоен стандарт  в обучението на момичета и момчета. За мнозина жените не се справят добре с математиката, компютърните технологии и природните науки.
12
Март
2015
РИО

"Аз Буки"- акценти в бр. 10

В новия брой четете:

Училище:

1/3 от оценката на ученика ще бъде от проекти

18
Март
2015
РИО

Информация за изпълнението на проект „Нов шанс за успех“- Област ПАЗАРДЖИК

Проект „Нов шанс за успех“ се изпълнява от Министерството на образованието и науката чрез дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“ и е насочен към неграмотни и слабограмотни лица над 16-годишна възраст, които нямат статут на ученици. Целта на проекта е чрез ограмотяване и формиране на ключови компетентности да бъде улеснен по-нататъшният достъп на неграмотните и слабограмотни хора до общообразователна и професионална подготовка и до участието им на пазара на труда.

19
Март
2015
РИО

"Аз Буки"- акценти в бр. 11

Училище:

От 2016/2017 г. с нов закон за училището

Ще се простим ли най-после със стария училищен закон с над 30 поправки, се питаха участниците в дискусията в Стара Загора с участието на група народни представители, начело с председателя на парламентарната комисия по образование Милена Дамянова. Докато в България все още не мръдваме от точката на дискусиите, то в страни като Полша отдавна реформираха системата и вече „берат“ положителните резултати.

Четете повече в бр. 12

19  – 25 март 2015 г.

Училище:

Интеграция в действие

26
Март
2015
РИО

"Аз Буки"- акценти в бр. 13

Региони:

Да споделиш успехите

Директори от област Пазарджик ще обменят добри практики в с. Дорково. Форумът е посветен на организацията и провеждането на извънкласни дейности. Домакин на срещата на 1 април е ОУ "Христо Ботев", а организатор е Регионалният инспекторат по образованието в Пазарджик. В срещата ще участват директори и помощник-директори на училища от общините Ракитово, Лесичово и Пазарджик. "Поканени са и колеги от Велинград, както и партньори, с които училище "Христо Ботев" осъществява някои от инвънучилищните дейности. Така че очакваме над 40 души", каза за "Аз Буки" директорът на школото Ангел Гивечев.

26
Март
2015
РИО

За втора поредна година РИО - Пазарджик е домакин на инициативата „Мениджър за един ден”

За втора поредна година РИО - Пазарджик е домакин на инициативата „Мениджър за един ден”.

“Мениджър за един ден” е сред най-популярните инициативи на Джуниър Ачийвмънт България. Тя се провежда ежегодно в над 100 държави по целия свят. В нея винаги се включват, както висши държавни управници, така и утвърдени мениджъри от всички сфери на бизнеса и обществения живот. Инициативата „Мениджър за един ден” се организира за четиринадесета поредна година. Целта е насърчаването на симбиозата между образование и практика, а така също провокиране на екипност и креативност.

27
Март
2015
РИО

КРЪГЛА МАСА НА ТЕМА „СИСТЕМАТА ЗА ОБЕКТИВНО ВЪТРЕШНО ОЦЕНЯВАНЕ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА И ПО МАТЕМАТИКА В VІІ КЛАС“

Уважаеми колеги,


Днес тук ни събра нашата обща загриженост и отговорност за по-качествено образование, което е немислимо без екипна работа в посока на изграждане на ефективна система за обективно вътрешно оценяване. Във фокуса на нашето внимание ще бъде обективността на вътрешното оценяване по български език и литература и по математика, но няма съмнение, че обективност на вътрешното оценяване следва да се постигне по всички учебни предмети.